22.04.19 1437

Життя в розвинених країнах вирізняється тим, що у всіх членів суспільства є рівні права та можливості. Серед них також можливість вільно користуватися інформацією, що знаходиться у відкритому доступі. Ми в Evergreen докладаємо зусиль, щоб змінити наше суспільство на краще, в тому числі допомагаючи вирішити ряд технологічних питань. Наприклад, як допомогти 250 мільйонам людей із вадами зору користуватися можливостями інтернету нарівні з іншими членами соціуму.

 

Для цього ми адаптуємо інтернет-ресурси під різні порушення зору, які підпадають під категорію «слабкозорість» і не підлягають медикаментозному чи хірургічному лікуванню, оптичному коригуванню за допомогою лінз чи окулярів:

  • нечіткість зору та його фрагментарність
  • обмежений бічний чи центральний зір
  • сповільнене сприйняття візуальних зображень

 

Адаптація веб-ресурсів для потреб слабозорих людей повинна відповідати світовому стандарту WACG 2.0. регулюючому вимоги до цих сайтів. Особливо це важливо в сайтах великої суспільної значущості, таких як сайти Національної Поліції України.

Як ми створили веб-версії сайту для людей із вадами зору.

Нашою метою було розробити веб-контент доступний людям із вадами зору та опорно-рухового апарату згідно розробленому міжнародному стандарту WAI-ARIA.

 

Щоб додати на сайт версію «доступності» достатньо склристатися спеціальними функціями для спрощеного сприймання інформації.

 

Технічні рішення: на даний момент усі популярні браузери обладнані налаштуванням доступності та підтримують розмітку WAI-ARIA, що дозволяє людям із обмеженнями зору повноцінно користуватися Інтернетом.

 

Адаптовані інтернет-ресурси бувають 3 типів, у залежності від категорії доступності для людей із вадами зору, згідно положень WCAG 2.0:

  • А - мінімальна;
  • АА - оптимальна;
  • ААА - максимально оптимізована.

 

Цікавий факт: наявність версії сайту для слабозорих робить роботу з ресурсами комфортнішою також і для здорової людини, в якої втомилися очі від тривалої роботи за монітором.

 

Досвід Evergreen в адаптації ВДСВ-версії сайту

 

Зручність створення версії сайту для людей із вадами зору в тому, що не потребує змін в архітектурі сайту, лише внесення деяких коригувань. Панель для ВДСВ-версії накладається поверх уже існуючого сайту, що полегшує створення необхідної контрастності, дозволяє підібрати потрібний розмір шрифту, збільшити міжбуквенні, міжрядкові інтервали, шрифти з зарубками (це потрібно для полегшення читання користувачам із дислексією).

 

Також важливий момент: перший же перехід на ВДСВ-версію запам’ятовується у файлах кукіс. Таким чином повторний перехід за цією адресою означає, що  сайт відкриється одразу у ВДСВ-версії.

 

Описаний нами кейс включає приклад веб-ресурсу з версією для слабкозорих, оформлений згідно вимог WCAG 2.0. А саме: згідно стандарту А сайт відображається у чорно-білих кольорах, всі зображення окрім символіки сайту НПУ ховаються, а сама символіка відображається у сірому кольорі різних відтінків.

  • Елементи форм, зображень і навігації містять текстові описи.
  • Дозволи сторінок збережені для всіх розділів, як для десктопів, планшетів, так і для мобільної версії.
  • Керування сайтом шляхом навігації на клавіатурі – натисканням клавіші Tab.
  • В екранного диктора реалізована розмітка.

 

Необхідно сказати, що ВДСВ-версія сайту має урізаний функціонал відносно стандартної веб-сторінки та дозволяє налаштовувати тільки колір і розмір шрифту. Це означає, що відвідувачі сайту з дислексією не можуть встановити власні налаштування.

 

І ще один важливий момент: ВДСВ-версія сайту міститься за окремою URL-адресою. А це означає:

 

1.    Частини контенту просто не видно.

2.    Його обслуговування вимагає додаткових затрат.


VISV

Рекомендації для розробників для створення версії веб-ресурсу для слабозорих:

 

Існує сім простих рекомендацій, котрі дозволяють легко створити сайт, який відповідає всім вимогам WCAG 2.0:

 

1. Зрозумілість, полегшене сприйняття, легка керованість, надійність.

2. Всі картинки та відео повинні мати текстове пояснення

3. Використання контрасних кольорів.

4. Добре помітний шрифт, не надто великого розміру, щоб не доводилося прокручувати сторінку горизонтально.

5. Текст повинен однаково добре читатися з дисплеїв будь-якої роздільної здатності, та будь-якої яскравості.

6. Навігація по сайту повинна бути однаково зручною з клавіатури чи тачпаду.

7. Розмітка сайту має бути адаптованою під роботу з програмами озвучування тексту.

 

Незважаючи на багаторічне існування стандарту WCAG 2.0, сайтів із якісно реалізованою ВДСВ-версій мало. Тому ми використовуємо досвід і ресурси Evergreen, щоб створювати справді якісну адаптацію для людей із вадами зору в максимально короткі строки.

Останні коментарі

Контакти

Місто Київ, Україна

Харківське шосе 19 
6 поверх

Телефон:

(044) 338 88 58

 

Електронна пошта:

Моментальні оновлення

із життя Кластеру на вашу пошту

GEOGRAPHY